Kinezyolojik bantlama, eklem hareketlerini kısıtlamadan eklem ve kasları destekleyerek vücudun doğal iyileşmesini hızlandıran özel bir tür bantlama tekniğidir
İlk kez 1973 yılında Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr.Kenzo Kase tarafından geliştirilmiştir. Kullanım süresi 30 yılı aşmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de tanınmış ve uygulanmaya başlanmıştır.
Kinezyolojik bant diğer geleneksel bantlardan farklı olarak insan derisinin yapısına ve esnekliğine benzer yapıda olması, uzun süre cilt üzerinde kalabilmesi ve eklem hareketlerini sınırlamadan ağrısız harekete destek olması en önemli avantajlarıdır.
Kinezyolojik bant, cildin özelliklerini yansıtacak şekilde geliştirilmiştir ve kalınlığı cildin epidermis tabakasına, esnekliği insan cildinin esnekliğine benzer. Bantlar elastik özelliğini 3-7 gün koruyabilir. Kinezyolojik bantlama sırasında yapıştırıcısı parmak izine benzer şekilde dalgalı akrilikten oluşur, lateks içermez ve ısı ile aktive olur. Pamuk lifleri sayesinde vücut nemi buharlaşıp hızla kuruduğundan cilt üzerine yapıştırılmış halde iken duş almak, uygulama bölgesini yıkayabilmek ve yüzmek mümkündür. Bant ıslandığında havluyla fazla suyu alınmalı, ovalanmamalı ve kuruması beklenmelidir.
Uygulamadan önce cilt yağ ve nemden temizlenmeli ve gerekli ise tıraş edilmelidir. Bandın yapışması için 20-30 dakika gerekir, bu süre içinde terlemeye yol açacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
Kinezyolojik bantlama fizik tedavi seanslarıyla eş zamanlı uygulandığında etkisi daha da artmaktadır.
Kinezyolojik bantlama eğer bir kas aşırı kullanım ile çok uzun süre çalışmak durumunda kalır veya kapasitesinin üzerinde yüklenirse kas dokusunda küçük ya da büyük boyutlarda yaralanmalar oluşur. Neticesinde yangılı bir durum meydana gelir; ağrılı ve yangılı kaslar ödem nedeniyle şişerek yer aldıkları bölgede alanı daraltarak lenfatik akıma engel olur ve ayrıca cilt altında yer alan ve ağrı duyusunu yaratan sinir uçlarını da uyararak kişide ”ağrı ve rahatsızlık hissi” uyandırır.
Kinezyolojik bant, uygulandığında cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede yaralanma sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesindeki baskının azalması hem dolaşım ve hareketi arttırarak o bölgedeki yangının azalmasına, hem de deri altındaki sinir uçlarının serbestleşerek ağrı alıcılarının uyarılmasına engel olur ve sonuçta ağrısız hareket etme imkanı sağlanmış olur. Kinezyolojik bantlama tekniğinin temel amacı bu yolla ağrısız hareketi sağlamak ve iyileşmeyi hızlandırmaktır.
Pediatrik yaş grubunda da güvenle kullanılabildiğinden geniş kullanım alanları vardır.
© Copyrights, 2024 Fizyo Yaşam Sağlıklı Yaşam Merkezi. Web Desing and Programing EYS Creative